Google Poly API - ett kreativt klister mellan olika VR-appar - VRSverige

Google Poly API – ett kreativt klister mellan olika VR-appar

Poly API från Google

I veckan släpptes Poly API från Google, vilket innebär att det nu blir ännu lättare för utvecklare och användare att komma åt 3d-objekt inifrån Poly-plattformen. Nu kan du vara inne i en VR-app där du enkelt skapar 3d-objekt helt fritt med händerna – och sen byta till en annan app där du kan använda dessa objekt inne i den världen. Och du behöver inte ens ta av dig VR-headsetet! En rad spännande samarbetspartners finns i startuppställningen: Mindshow, High Fidelity, TheWaveVR, AnimVR m fl. Du kan se mer i denna video:

Vad är Poly?

Poly från Google är en plattform, eller ett slags ”gratis marknadsplats” för användargenererade 3d-objekt. Skapelser som laddas upp till Poly är helt fria för andra att använda och/eller, om skaparen tillåter det, ”remixa”, även i kommersiella syften. Poly är från grunden utvecklat för att vara enkelt att införliva i arbetsflöden inne i VR.

Poly har en kraftfull integration i Google’s kreativa VR-verktyg Tilt Brush och Blocks där du kan skapa saker och miljöer inuti VR. Med Poly så blev det också lätt för AR- och VR-utvecklare att hitta och ladda ner 3d-objekt och använda fritt i sina appar. Man kan enkelt importera objekten till Unity och Unreal.

Här nedan är några exempel av vad du kan hitta på Poly:

En hyllning till Rio de Janeiro

Ett härligt vinterlandskap:

En gullig plastfigur:

Det tredje objektet är ett exempel på att man kan ladda upp 3d-objekt från vilka källor som helst – här en plastfigur inscannad med iOS-appen Qlone.

Vad kan man göra med Poly API?

Att det nu kommer en öppen plattform som Poly API är en stor grej! Det är ett viktigt steg i den riktning som vi har sett att VR (och AR) måste röra sig, och tar bort en av barnsjukdomarna med tekniken – nämligen den att vara isolerad från sina vanliga arbetsflöden. Poly ger oss en försmak av en värld där alla trösklar till att uttrycka och dela med sig av sin kreativitet är borta. Vi har tidigare skrivit om hur du kan bygga egna världar och innehåll i VR, och vi är glada att det bara blir lättare och lättare.

Här berättar 3d-modelleraren Jarlan Perez om erfarenheten att skapa ett spel på två veckors tid helt byggt i Blocks och Unreal Engine – något som nu går ÄNNU smidigare när det tillsammans med Poly API också har släppts ett ”Poly Toolkit” SDK för Unity och Unreal. Är du utvecklare så är det bara att hoppa in och läsa på. Låt gärna oss på VRSverige.se veta om du bygger något med Poly Toolkit!

Även för oss vanliga dödliga innebär Poly API en stor kreativ frihet. Tänk om du t ex vill ha en unik rekvisita till en ”filmproduktion” i Mindshow, en psykedelisk påfågel-fjäderboa till ett raveparty inne i TheWaveVR, eller en prydnad till ditt hus inne i social VR-appen High fidelity. Du kan då hoppa mellan Blocks och Tilt Brush där du kan bygga och utsmycka dina kreationer bäst du vill tills du är färdig. Spara upp ditt verk till Poly inifrån appen där du har skapat det – och sen kan du gå in i appen där du vill använda objektet och bara plocka in det i den världen.

Din fantasi sätter gränserna för vad du kan skapa med dessa nya verktyg! Har du en Oculus Rift eller Vive så rekommenderar vi att du testar någon kombination av appar som utnyttjar Poly API så snart du kan.

About the author

Niclas Johansson

Leave a comment: